Sfat 1: Cum să folosiți barometrul

Sfat 1: Cum să folosiți barometrul

Un barometru este un dispozitiv de măsurarepresiunea atmosferică. Partea principală a celor mai multe barometre este o cutie sigilată umplute cu gaz. Se numește aneroid. Pentru a utiliza dispozitivul este foarte simplu, este suficient să se uite unde indică săgețile.

Cum se utilizează barometrul

Tipuri de barometre, principiul acțiunii lor

Barometrele pot fi aneroide și mercur. Cuvântul "aneroid" înseamnă "fără lichid". Principiul de funcționare al unui astfel de barometru este destul de simplu: modificările presiunii atmosferice conduc la o schimbare a dimensiunilor geometrice ale aneroidului, astfel încât săgeata pe scală se mișcă. Astfel de barometre nu conțin elemente periculoase, deci sunt potrivite pentru utilizare acasă, în condițiile unei călătorii în drumeții. În plus față de aneroid, există dispozitive cu mercur în care mercurul este utilizat pentru măsurarea presiunii atmosferice. Sub influența presiunii atmosferice, înălțimea coloanei de mercur se modifică. Citirile acestor barometre sunt mai precise, doar astfel de instrumente sunt folosite la stațiile meteorologice. Mercurul și vaporii lui reprezintă un pericol pentru oameni, de aceea, astfel de dispozitive nu sunt folosite la domiciliu. Instrumentele electronice meteorologice pot fi găsite la vânzare, de regulă ele fac parte din stațiile meteorologice de acasă. Astfel de instrumente complexe măsoară și o serie de alte variabile (de exemplu temperatura și umiditatea aerului) și ne permit să prognozăm cu precizie vremea pentru viitorul apropiat. Dispozitivele digitale sunt mai puțin sensibile la vibrații, deci sunt bune pentru a fi folosite în călătoriile pe mare.

Folosind un barometru

Nu este dificil să folosiți un barometru aneroid. Este necesar să se uite la valoarea indicată de săgeata dispozitivului. Pe scara barometrului există zone care sunt desemnate ca "uscat", "limpede", "variabil", "ploaie", "furtună" și, de asemenea, diviziune cu indicarea valorilor absolute. Dacă presiunea scade - se așteaptă precipitații, dacă se mărește - va fi clar. De regulă, barometrul are două săgeți - unul mobil, este conectat cu o cutie aneroidă, iar cel de-al doilea poate fi rotit. Dacă este combinată cu o săgeată care arată mărimea presiunii atmosferice, după un timp puteți observa în ce direcție se va mișca săgeata mobilă. Normal este presiunea atmosferică de 760 mm Hg. Art. la o temperatură a aerului de 15 ° C la așa numitul nivel de mare. Barometrele de acasă își pot măsura valoarea în intervalul de 700-800 mm Hg. Art. la o înălțime de cel mult 300 m deasupra nivelului mării. O scădere a presiunii înseamnă înrăutățirea condițiilor meteorologice, apropierea de ploaie sau de zăpadă. Zonele cu presiune scăzută se numesc cicloane. Anticicloanele sunt zone cu presiune crescută, abordarea lor înseamnă sosirea unei vremii bune. Barometrul este reglat dacă citirile acestuia diferă de citirile stației meteorologice locale cu mai mult de 8 mm Hg. Art. În acest scop, este prevăzut șurubul de reglare situat în partea din spate a carcasei. Când setați, rotiți-l la un unghi de maximum 45 de grade.

Sfat 2: Cum se determină presiunea atmosferică

Desigur, aproape în fiecare zi când te uițisau ascultați prognoza meteo, apoi acordați atenție doar temperaturii aerului și posibilelor precipitații. Dar prognozele meteorologice menționează câțiva parametri importanți și atmosferici presiunea printre ei. În general, presiunea atmosferică este presiunea atmosferei de pe suprafața pământului și toate obiectele de pe el. O presiune acționează asupra corpului uman, echivalentă cu presiunea unei încărcări de 15 tone. Dar noi nu o simțim, pentru că și în corpul nostru există aer.

Cum se determină presiunea atmosferică

Veți avea nevoie

  • un barometru cu mercur sau un barometru aneroid. Și dacă trebuie să luați în permanență citiri de presiune, atunci ar trebui să folosiți un barograf.

instrucție

1

Mercur barometru, de regulă, aratăpresiunea atmosferică în milimetri de mercur. Uită-te la scara nivelului de mercur din balon - și acum știi presiunea atmosferică din camera ta. De regulă, această valoare este de 760 ± 20 mm Hg. Dacă doriți să cunoașteți presiunea în pascale, utilizați un sistem simplu de traducere: 1 mm Hg. = 133,3 Pa. De exemplu, 760 mm Hg. = 133,3 * 760 Pa = 101308 Pa. Această presiune este considerată normală la nivelul mării la 15 ° C.

2

Eliminați citirile de presiune de pe scara barograficăeste, de asemenea, foarte simplu. Acest dispozitiv se bazează pe acțiunea cutiei aneroid, care reacționează la modificările presiunii aerului. Dacă crește presiunea - pereții acestei cutii se îndoa spre interior, dacă presiunea scade - pereții se îndreaptă. Întregul sistem este conectat la săgeată și trebuie doar să vedeți ce valoare a presiunii atmosferice indică săgeata pe scala dispozitivului. Nu intră în panică dacă scara este în unități ca hPa - acesta este un hectopascal: 1 hPa = 100 Pa. Și pentru a traduce într-mai familiar mm.rt.st. utilizați egalitatea de la paragraful anterior.

3

Și pentru a găsi presiunea atmosferică pe uniio anumită înălțime poate fi chiar și fără utilizarea dispozitivului, dacă știți că presiunea la nivelul mării. Este nevoie de doar câteva abilități matematice. Aici utilizați această formulă: P = P0 * e ^ (- Mgh / RT) .În această formulă: P - presiunea dorită la o înălțime h; P0 - este presiunea la nivelul mării, în Pascali; M - masa molară a aerului este egală cu 0,029 kg / mol; g - pământ accelerația gravitațională, aproximativ egală cu 9,81 m / s²; R - este constanta universală a gazelor, luat ca 8,31 J / mol K; T - temperatura în grade Kelvin (pentru a converti de la ° C la K utiliza formuloyT = t + 273 unde t - temperatura ° C); h - înălțimea deasupra nivelului mării, unde găsim presiunea, măsurată în metri.