Care sunt firele de cusut?

Care sunt firele de cusut?

Pentru a scăpa de cusăturile lipsă și cusăturile încrețite, trebuie să alegeți firul potrivit pentru coasere. Aceste produse sunt fabricate din materiale de origine naturală sau artificială.

Firele de cusut sunt realizate din materiale naturale și sintetice

Tipuri de fire de cusut

Firele pentru cusut sunt de două tipuri: naturale și sintetice. Fiecare dintre ele are subspecii în funcție de tipul de prelucrare și de utilizare. Firul prelucrat poate fi opal, mat, mercerizat, nedenzizat, grav, alb, colorat, lucios. Firele de mătase netedă sunt din poliamidă, poliester și vâscoză.

Ce sunt firele de cusut?

Primul grup mare de fire este natural. Sunt fabricate din materiale ecologice - bumbac, mătase, in. Mai mult de 50% din firele produse de industria textilă sunt produse din bumbac. Acesta este numele unei plante de arbuști din familia malviană, care poate fi anuală sau perene. Există aproximativ cincizeci de tipuri de bumbac, dar numai patru sunt potrivite pentru producția de filamente: păroase (shaggy), Barbados, asemănătoare copacilor, iarbă. Bumbacul crește pe câmpuri special concepute pentru acest scop, colectează, pieptenește. Astfel, fibrele de bumbac sunt obținute, dintre care cea mai mare este de 6-7 cm. Firele de bumbac obținute în acest mod sunt tratate cu compuși speciali și alimentați în moara de filare. Aici, fibrele sunt răsucite în fire lungi și drepte. Dar ele sunt încă nepotrivite pentru utilizare. Articolele de cusut sunt predate prin răsucirea fibrelor lungi în 2-3 straturi. Din mătase se fac fire de mătase brută. Producția acestor produse în producția totală nu depășește 1%. Principiul prelucrării acestei materii prime este similar în multe privințe cu prelucrarea bumbacului. Un alt material natural din care sunt realizate firele de cusut este inul. Al doilea grup de fire este sintetic. Acest material este fabricat din fibre chimice: poliamidă sau poliester. Mătasele artificiale sunt fabricate din poliester, fibră metalizată din aluminiu, nailon. Produsele sintetice pot fi răsucite de la stânga la dreapta (S-răsucire) și de la dreapta la stânga (Z-răsucire). În plus, există fibre armate, complexe, texturate și discontinue. Firele de cusut pot fi combinate, constând din fibre naturale și artificiale. În zilele noastre este foarte rar să folosiți bumbac pur, lenjerie sau produse din mătase. Pentru coaserea marea majoritate a produselor, luați un fir din poliester și acoperit cu bumbac. Miezul sintetic al acestui material asigură rezistența la tracțiune, iar stratul natural exterior îl face mai neted.