Sfat 1: Cum să mușcați motorina

Sfat 1: Cum să mușcați motorina

La motoarele pe benzină, motorul moareÎn afara sistemului de aprindere. Nu există nici o aprindere pe sistemele diesel, deci sunt îndoite în mod diferit. Și pentru a prelungi durata de viață a motorinei, ar trebui să știți și să respectați mai multe reguli atunci când motorul este oprit.

Cum să mușezi motorina

instrucție

1

Pentru a umezi motorul diesel, închideți-lfurnizarea de combustibil. Pe autoturisme, pentru aceasta, puneți cheia în contact în poziția dorită. În același timp, se va deschide o supapă electrică, blocând alimentarea cu combustibil de-a lungul liniei de combustibil. La modelele moderne, alimentarea cu impulsuri de control la deschiderea injectorilor este oprită.

2

Pe camioane, autobuze mari șiTractoare, faceți clic pe butonul situat pe podea în zona picioarelor șoferului sau pe panoul de bord sau pe o pârghie specială. În același timp, unitatea mecanică va bloca fluxul de combustibil din pompa de combustibil. Rețineți că simpla apăsare a butonului nu este suficientă. După ce apăsați, mențineți apăsat până când motorul diesel este amortizat.

3

Pentru a utiliza dispozitivul pentru a se suprapuneAlimentarea cu combustibil ca frână motoare pe un camion sau pe o magistrală, astupați motorul, fără a opri ambreiajul. În același timp, mașina începe să încetinească. Folosiți această tehnică atunci când vă apropiați de semafoare sau de coborâre și numai pe camioane (autobuze) echipate cu un mecanism de acționare pentru a bloca alimentarea cu combustibil. La autoturismele cu o supapă electrică, aplicarea acestei metode poate duce la defectarea sistemului de alimentare.

4

În cazul unei defecțiuni a supapei electrice,suprapunând alimentarea cu ulei solar, utilizați următoarea metodă pentru a amortiza motorul: fără a opri angrenajul, eliberați ambreiajul în timp ce apăsați frâna. Pentru o mai mare eficiență a acestei recepții, porniți treapta superioară în avans.

5

Atunci când utilizați un motor diesel în condițiiTemperaturile scăzute (minus 25 și mai jos) înainte de a îneca motorina, turnați un pahar de benzină în butelia de ulei. Benzina va reduce temporar viscozitatea uleiului și va facilita pornirea. După pornirea și încălzirea motorului, benzina se evaporează și scapă prin ventilarea carterului. După aplicarea activă a acestei metode la sfârșitul perioadei de iarnă, schimbați uleiul, deoarece benzina accelerează oxidarea uleiului.

6

Așteptați 1-3 minute înainte de a opri motorina,Lăsându-l să lucreze la ralanti. Acest lucru va spori semnificativ durata de viață a turbinei, permițând uleiul să se răcească și să se răcească și să se scurgă din turbocompresor înainte de a se opri. În mod natural, pentru motoarele diesel care nu sunt echipate cu un turbocompresor, nu este necesară utilizarea acestei tehnici.

7

Pe autovehiculele moderne diesel străinecare asigură funcționarea forțată a motorului diesel pentru o perioadă de timp după oprire. Turbotimerele cu un sistem inteligent de control calculează timpul necesar, prin care motorul va fi amortizat, având în vedere durata și intensitatea încărcăturilor pe acesta.

Sfat 2: Cum să instalați motorina pe UAZ

Popularitate populară diesel Motoare în mașini -o tendință relativ nouă. Interesul sporit față de motoarele diesel se datorează inovațiilor din domeniul construcției motorului: consumul de combustibil a scăzut, s-au îmbunătățit prietenia și dinamismul față de mediu și mulți alți indicatori s-au îmbunătățit semnificativ. Astăzi, dieselul este instalat pe mașini diferite, inclusiv pe UAZ.

Cum se instalează diesel pe UAZ

Veți avea nevoie

 • - motor diesel;
 • - chei;
 • - bolțuri;
 • - ulei de motor;
 • - dispozitiv de ridicare;
 • - lichid pentru sistemul de răcire.

instrucție

1

Stabiliți un starter cu un braț de susținere a unui motor diesel și strângeți toate șuruburile.

2

Apoi, folosind un dispozitiv de ridicare sauCu asistență străină, plasați motorul diesel și cutia în așa fel încât să pătrundă prima carcasă a cutiei de viteze. În acest caz, suporturile suporturilor posterioare ale motorului diesel trebuie să coincidă cu punctele de prindere pe caroserie UAZA, și proeminențele de instalare - care se află pe partea din spate a brațelor, care servesc ca suport pentru motorul diesel.

3

Instalați fasciculul frontal transversal. Apoi fixați toate șuruburile de fixare cu ulei de motor, montați-le în caneluri și strângeți-le. Amintiți-vă că nici o greutate nu trebuie să acționeze pe traversă înainte ca șuruburile să fie strânse complet.

4

În soclul transversal, instalați cauciuculblocați și apoi introduceți șuruburile de fixare din spatele fasciculului transversal și strângeți-le. Apoi coborâți blocul de putere în locul prevăzut (asigurați-vă că toate proeminențele de ghidare sunt amplasate pe suportul frontal în special, destinate canelurilor).

5

După deconectarea dispozitivului de ridicare,Conectați cablul "împământat" la caroseria vehiculului. Apoi, verificați mecanismul schimbătorului de viteze și funcționarea cutiei de viteze într-un vehicul echipat cu o cutie de viteze manuală. Dacă este necesar, reglați cablul de schimbare.

6

Conectați cablul invers și senzorul de vitezometru. În cazul în care acest lucru este asigurat de designul mașinii UAZ, Montați cilindrul slave al ambreiajului și scoateți aerul din sistemul hidraulic al acestei unități.

7

În sistemul de răcire, adăugați lichid, observândastfel, concentrația necesară de antigel. Apoi pune cablajul, poziționându-l departe de componentele de temperatură ridicată. În cele din urmă, conectați cablul de accelerație și verificați dacă motorul diesel instalat.

Sfat 3: Cum să instalați un diesel pe Gazelle

popularitate diesel Motoare nu este surprinzător: acestea sunt economice, au un cuplu ridicat, iar costul combustibilului diesel este disponibil. În prezent, motoarele diesel instalate pe masini diferite, inclusiv Gazelle.

Cum se instalează un camion diesel pe gazelă

Veți avea nevoie

 • - motor diesel;
 • - mecanism de ridicare;
 • - ulei de motor;
 • - instrumente.

instrucție

1

Înainte de a începe instalarea motorului diesel, gazelă, Studiați caracteristicile sale de proiectare. Desigur, la prima vedere diferențele dintre motoarele diesel și cele pe benzină sunt nesemnificative: aceleași pistoane, cilindri și tije de legătură. Cu toate acestea, la motoarele diesel, piesele supapei sunt oarecum întărite. Din acest motiv, motorul este capabil să reziste la o sarcină mai mare decât un motor pe benzină.

2

Rețineți că în motorinăAlimentarea cu motor a aerului și combustibilului se efectuează separat. Primul aer comprimat intră în cilindri și numai după ce este încălzit la 700-800 de grade, combustibilul este alimentat în camera de ardere sub presiune înaltă.

3

După ce a studiat caracteristicile motorinei, începe să practice- Instalarea motorului pe Gazelle. Acest proces este aproape identic cu instalarea unui motor diesel pentru autoturismele altor mărci. Mai întâi, cu ajutorul unui mecanism de ridicare, instalați motorina în compartimentul motorului și, mai întâi, trebuie să pătrundă carcasa cutiei de viteze.

4

Lubrifiați toate dispozitivele de fixare cu ulei de motor,Apoi instalați-le în caneluri și strângeți-le bine. Coborâți unitatea de alimentare în locul rezervat. Notă: toate ghidajele centralei trebuie să fie amplasate în crestături speciale.

5

După scoaterea motorinei de la mecanismul de ridicareConectați-vă la corpul "masei" firului Gazelle, apoi verificați mecanismul schimbătorului de viteze. Apoi conectați cablajul senzorului de vitezometru și invers.

Sfat 4: Cum să mușcați supapa USG

Sistemul de recirculare a gazelor de eșapament (EGR) este proiectat să reducă oxizii de azot din gazele de eșapament ale vehiculului. La contaminare și eșec supapă USR Mașina se poate stoca la ralanti, consumă mai mult combustibil. Pentru a nu pierde timp și bani pentru repararea acestui sistem, puteți pur și simplu umezi supapa.

Cum să mușcați supapa EGR

Veți avea nevoie

 • - șurubelniță;
 • - mijloace pentru curățarea motoarelor;
 • - o bucată de aluminiu gros de 1 mm sau o cutie de bere;
 • - foarfece pentru metal;
 • - Un cuțit ascuțit.

instrucție

1

Deșurubați capacul vasului de expansiune și scurgerePlută din colțul din dreapta jos al radiatorului. Scurgeți antigelul în recipientul pregătit. În acest scop, puteți adapta o sticlă de plastic de cinci litri cu un vârf tăiat. Deconectați furtunul de alimentare antigel.

2

Scoateți tubul de vid din supapa EGR. Deșurubați șuruburile care fixează carcasa. Scoateți supapa și garnitura. Curățați corpul supapei cu dispozitivul de curățare a motorului.

3

Tăiați un dop de la o bucată de aluminiu cu grosimea de aproximativ 1 mm. Dacă nu este la îndemână, ciocul poate fi făcut dintr-o cutie de bere tăiată. Paronitul este cel mai bine să nu folosească, deoarece arde rapid.

4

Utilizați garnitura din fabrică a supapei EGR înca șablon. Puneți-l pe tins și "cerc" cu un cuțit ascuțit. După aceea, fișa poate fi ușor tăiată cu foarfece. Puneți găuri în șuruburile din el.

5

Montați capacul, puneți corpul supapei EGR în poziție, fixați cu șuruburi.

6

Curățați și scoateți clapeta din galeria de admisie. Curățați colectorul și montați clapeta în poziție, conectați toate furtunurile. Umpleți antigelul, fără a uita să măsurați nivelul acestuia.

7

Ca opțiune, scoateți supapa, puneți-o în loc deare un capac din oțel, sculptat la dimensiunea găurii sale. După instalarea conectorului supapei pe computerul dvs. la bord, se va afișa o eroare (dacă, desigur, acest bloc nu este cusut cu citirea în funcție de sistemul USR). Dacă este necesar, contactați un specialist pentru firmware sau pur și simplu deconectați terminalul de la senzor.

Sfat 5: Cum să alegeți un motor diesel

Mașini japoneze cu diesel motorul îi face pe proprietarii lor fericițimuncă, economie, fiabilitate și simplitate în reparații la funcționare în condiții de drumuri interne. Pentru a obține toate aceste avantaje atunci când cumpărați un motorină, este important, în urma regulilor simple, să faceți alegerea corectă.

Cum sa alegi un motor diesel

instrucție

1

Cumpărarea unei mașini diesel de la un străinpersoană, supuneți motorul la o verificare amănunțită. Asigurați-vă că motorul este rece la pornire. Un motor diesel în stare bună va porni de la o jumătate de viraj. Rețineți că produce un zgomot destul de vizibil în frig. Apoi porniți un motor cald, zgomotul ar trebui să scadă considerabil. Dacă în această stare nu pornește imediat, dar numai după 3 până la 9 încercări, atunci inelele, pistonul, sunt uzate.

2

Verificați dacă există fum din țevile de eșapament,Când apăsați accelerația în timp ce motorul este cald. Dacă norul de fum este întunecat, atunci, cel mai probabil, au fost purtate inele de ulei sau injectoarele sunt defecte. Fumul alb indică pătrunderea apei în combustibil. Aduceți o foaie de hârtie sub evacuare. Dacă a apărut funingine, atunci combustibilul nu arde complet.

3

Sunetul unui motor care rulează trebuie să fie moale,Uniformă, fără să bată. Opusul indică o defecțiune în funcționarea supapelor. Încercați să recunoașteți zgomotul exterior când formați și resetați viteza, determinând funcționarea arborelui cotit și a pistonului. Deschideți capacul de ulei. Indicator de faptul că undeva există o descoperire de gaze, sunt stropi de ulei de la uleiзаливной o gură.

4

Priviți sub capotă. Determinați integritatea blocului cilindrului și a piulițelor injectorului. Urmele de etanșare roșie sau albă în loc de negru indică faptul că motorul a fost deschis. Toate șuruburile care fixează accesoriile trebuie să fie în poziție.

5

Pentru a evalua starea garniturilor, încălziți mașina, mușcați-o și apoi activați imediat contactul. Becul comutatorului de presiune a uleiului trebuie să se aprindă după 2 - 3 secunde, dar nu mai devreme.

6

Dacă rezultatele tuturor acțiunilor de mai sus nu vă dezamăgesc și sunteți gata să deveniți proprietarul motorului diesel, măsurați presiunea de comprimare și carter, verificați injectorii, sistemul de răcire.

Sfat 6: Cum să alegeți o mașină diesel

Cumpararea unei masini diesel pentru o persoana neinitiata este o afacere complicata, intunecata si de neinteles. Prin urmare, trebuie să știți cum să alegeți în mod corespunzător o mașină diesel pentru a evita dezamăgirea de la cumpărare.

Cum sa alegi o masina diesel

Veți avea nevoie

 • Contorul de nivel al contorului, manometrul de gaz al carterului și alte echipamente pentru diagnosticarea motorului.

instrucție

1

Mai întâi ar trebui să verificați cum începemotorul este rece. Cel mai bine este să faceți acest lucru dimineața, astfel încât motorul să fie complet rece. Un motor diesel în stare bună va începe cu o jumătate de viraj. Dacă nu pornește imediat, acesta este un semn rău (uzura pistonului sau uzura inelelor). Rece se va observa zgomot, încălzit - mult mai liniștit. Dacă porniți un motor fierbinte, la multe modele, încălzirea nu se va aprinde și pornirea se va datora comprimării. Când apăsați pedala de accelerație pe un motor cald, trebuie să verificați dacă fumul din țeava de eșapament picură. Dacă fumul este întunecat, atunci există o uzură a inelelor de ulei sau o funcționare defectuoasă a injectorilor. Fumul alb înseamnă adăparea apei în combustibil. Metoda folosită frecvent: o batistă albă sau o foaie de hârtie este înlocuită cu eșapamentul. Prezența funinginii pe hârtie sau pe țesătură indică un consum crescut de ulei sau arderea incompletă a combustibilului. Pe turbodiesel, fumul negru este permis până când turbina este pornită și, de asemenea, când turbina este reluată. Dar ar trebui să fie de scurtă durată și nu gros. Merită încercat motorul fără filtru de aer. Poate că filtrul înfundat este cauza fumului crescut.

2

Nenorocit, atingând sunetul munciiMotorul indică reglarea greșită a supapelor și, probabil, problemele cu supapele sau cu pistonul. Un sunet "dur" în combinație cu fum negru la viteze mari înseamnă un unghi de injectare timpuriu. Întreruperi și fum gri la ralanti, combinate cu întreruperi și fum negru la injectare cu unghi mare. Funcționarea inegală a motorului diesel la rotiri în regim de mers în gol, în combinație cu fumul negru, dezvăluie o duză care nu funcționează. Pentru a testa acest lucru, dezactivați-l. Motorul va rula capac de ulei myagko.Otkryv, verifica absența de ceață de ulei din capacul rezervorului de ulei. Prezența lor este un indicator al descoperirii gazului. Motivele pentru acest lucru pot fi multe. Este necesar să se evalueze aspectul general al compartimentului motorului. Dacă injectoarele și piulițele blocului motor sunt libere de nick-uri, în cazul în care urme de substanță de etanșare alb sau roșu (negru în mașini japoneze), aceasta înseamnă că motorul nu este violată. De asemenea, verificați prezența șuruburilor de fixare ale tuturor accesoriilor. Starea garniturilor este verificată după cum urmează: încălziți mașina, mutați-o și activați imediat contactul. Indicatorul de presiune a uleiului trebuie să se aprindă după 2-3 secunde. În cazul în care mai devreme - ar trebui să fie înlocuite inserturi.

3

CompresieÎn stație sau în garajul echipatar trebui să măsurați compresia. Compresia ar trebui să fie de cel puțin 25. Cu toate acestea, această valoare poate fi diferită pentru fiecare volum al motorului. Răspândirea valorilor nu trebuie să depășească 0,5 pentru o mașină nouă și 1-2 pentru cea veche. Imprastierea puternica indica o revizie rapida. Compresia scăzută se poate datora uzurii pistonului sau uzura supapelor. Purtarea supapelor în reparație este mai ieftină și mai ușoară.

4

Duze Unitatea trebuie, în timpul funcționării,un sunet caracteristic și pulverizarea combustibilului într-o stare de praf. Pulverizarea sub formă de picături și jeturi este categoric contraindicată motorului. Împreună cu injectorii este necesar să se evalueze etanșeitatea furtunurilor de alimentare cu combustibil și alimentarea cu retur.

5

Ulei Uleiul trebuie să fie negru, fără materii străine. Culoarea cenușiu-cenușie a uleiului indică recenta utilizare a aditivilor de molibden.

6

Sistemul de răcirebule pe motorul încălzit la turații medii și înalte. Tuburile metalice ale sistemului nu trebuie să aibă rugină și acoperire roșie (semn că motorul a fost supraîncălzit).

7

Ultimul pas este măsurarea presiunii gazelor de carter. Valoarea ridicată a acestui indicator poate fi cauzată numai de uzura pistonului sau a supapelor.

Sfat 7: Cum să încălziți motorina

Mulți conducători auto se confruntă cu o problemăzagelevaniya motorină în timpul iernii. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea pentru că utilizați motorină de vară sau combustibil de iarnă de calitate slabă. Ce trebuie să faceți în acest caz și cum să împiedicați înghețarea combustibilului.

Cum se încălzește motorina

instrucție

1

Motor diesel combustibilul are două puncte de temperatură: și temperatura de filtrare zagelevaniya.Voobsche temperatură temperatură zagelevaniya - când acest lucru este de combustibil diesel se transformă într-un jeleu, și capacitatea de a pompa prin conductele de combustibil și filtrele de combustibil disponibile. Acest lucru se poate întâmpla fie pentru că te gândi la realimentare auto cu atenție insuficientă, sau pentru că au fost eliberați la pompa de combustibil de calitate scăzută, și cu o temperatură de ascuțit scade în afara de combustibil dintr-o dată se întoarse spre jeleu.

2

Puteți remedia această problemă cu următoarele:mod. Se toarnă în rezervor o dublă sau chiar o doză triplă de aditiv anti-gel, restul este încălzit cu un jet de apă fierbinte. Încercați să utilizați un ventilator (respectați toate măsurile de precauție necesare).

3

Totul se face astfel: Primerii lampă de benzină, să ia o bucată de țeavă lungime tablă de aproximativ o jumătate de metru, un diametru de aproximativ zece centimetri și o flacără directă în tubul lămpii, astfel, veți obține ceva ca un pistol de căldură. Feriți-vă de asemenea că flacăra nu iese sub masina ta în forma ei pură, altfel riscați prea mult pentru ao încălzi. Ei bine, în cel mai extrem caz, așteptați până la dezgheț.

4

Pentru a preveni cazuri ulterioareînghețarea uleiului solar, acordați atenție următoarelor aspecte. Pe vreme rece, umple motorină numai de iarnă (aici, cu toate acestea, varianta rula în vânzători fără scrupule, care sunt de vânzare de combustibil diesel de vară sub masca de iarnă), utilizați aditivi antigelevymi (alege opțiunile de import, acestea sunt, desigur, mai scumpe decât omologii interne, dar beneficiază de ele mult mai mult), instalați în mașină încălzitoare electrice de combustibil diesel.

Sfat 8: Cum să porniți un motor diesel în îngheț

Iarna pentru un automobilist este un moment special. Mai ales pentru persoanele ale căror mașini sunt echipate diesel motorului. Ce fel de reguli trebuie să respect pentru a lansa cu ușurință un motor diesel în îngheț și să nu întârzii pentru muncă sau pentru o întâlnire importantă?

Cum se pornește un motor diesel în îngheț

instrucție

1

Ar trebui să ne amintim că ar trebui să fie un motor de lucruîncepe fără probleme. Instalați o baterie de încredere cu un curent de pornire puternic, utilizați numai lumânări care pot fi folosite. Asigurați-vă că pompa de carburant, inelele și pereții cilindrului nu sunt uzate, iar filtrul de carburant și supapa de aer nu sunt înfundate.

2

Alegeți un combustibil de iarnă care poate fi utilizat la temperaturi între 0 și -30 ° C. Dacă locuiți într-o regiune unde temperaturile sunt extrem de scăzute, cumpărați combustibil arctic.

3

Dacă nu ați putut găsi sau vărsați timp de iarnăcombustibil și utilizați vara (pentru temperaturi de până la 0 ° C), instalați un sistem de încălzire a combustibilului și conductei în mașină. Puteți utiliza aditivi, adică medicamente care îmbunătățesc proprietățile operaționale la temperaturi joase ale combustibilului. Este mult mai ieftin.

4

Mențineți prezența combustibilului în rezervor - nu estear trebui să fie mai puțin de jumătate. Cu toate acestea, acest lucru va ajuta doar dacă mașina este inactivă timp de cel mult patru ore, iar temperatura nu scade sub 30 ° C.

5

Înainte de începerea demarorului,activați câteva minute de fază lungă, ceea ce va ajuta la încălzirea bateriei. Apoi strângeți ambreiajul și începeți să rotiți demarorul. Faceți acest lucru timp de aproximativ zece secunde, după care lăsați motorul să se odihnească puțin.

6

Dacă bateria sa așezat în timp ce mașina de masă,aprindeți-l de la o altă baterie. Oricine face asta pentru tine ar trebui să-și încălzească bateria. Conectați bateria în paralel, adică minus-minus plus plusuri, în caz contrar poate apărea un scurtcircuit și o explozie.

7

Când depozitați mașina într-o parcare, nu folosiți frâna de mână, deoarece tobe calde sunt capabile să condenseze umezeala și îngheței se vor lipi de tampoanele auto. Dacă acest lucru sa întâmplat în continuare, trebuie să vă petreceți timpînghețku sistemelor de frânare. Va trebui să scoateți roțile și să încălziți tampoanele.

Sfat 9: Cum să dezghetați dieselul

Pentru a se proteja de probleme cuSe recomandă păstrarea autoturismului diesel în garaj în timpul iernii, când motorul este pornit. Cu toate acestea, în zona climatică medie și în nord există înghețuri care chiar și această măsură de siguranță dată nu salvează motorina de îngheț. Cum pot dezgheța motorina?

Cum să dezghețați un motor diesel

Veți avea nevoie

 • - pompă manuală de schimb;
 • - compresorul;
 • - suflare sau torță;
 • - ecranul

instrucție

1

Verificați alimentarea cu combustibil. Pentru aceasta, luați o pompă de schimb manuală și încercați să pompați combustibilul cu ea. Dacă, după apăsarea butonului pompei, este necesară o pornire foarte lentă de la poziția de pornire, atunci grila rezervorului de combustibil sau conducta de combustibil este înfundată cu parafină.

2

Încercați să suflați linia de combustibil. Pentru a face acest lucru, scoateți tubul de alimentare și montați furtunul compresorului pe el. Deschideți capacul rezervorului și suflați. Continuați procesul până când auziți un sunet caracteristic. Înlocuiți conducta de alimentare cu combustibil. Încercați să porniți motorul.

3

Dacă motorul nu pornește, atunci este necesarpreîncălzi combustibilul. Pentru a face acest lucru, luați o torță sau un blowtorch. Încălziți rezervorul de combustibil. Asigurați-vă că pompa manuală începe să pompeze combustibilul. Ar trebui să știți că este necesar să încălziți rezervorul de combustibil foarte atent. Dacă utilizați o torță, este strict interzis să îndreptați flacăra direct către rezervor. Utilizați ecranul.

4

Dacă și după încălzirea rezervorului de combustibilautovehiculul nu pornește, înseamnă că pompa de carburant de înaltă presiune și filtrul fin trebuie încălzite. Cea mai sigură modalitate de încălzire este folosirea apei calde. Pe mai multe modele de motoare, aceste noduri sunt situate sub intercooler. Încălziți apa și turnați-o cu grijă direct pe răcitor. Dacă modelul mașinii dvs. are acces deschis la filtrul de combustibil fin, puteți încălzi această unitate folosind un suflantă sau o lanternă. Când lucrați cu un suflan sau cu un lanternă, trebuie luate toate măsurile de precauție. O altă modalitate de a rezolva această problemă este umplerea rezervorului cu combustibil cald.

5

Pentru a evita problemele legate de înghețarea motorinei, se recomandă utilizarea aditivilor anti-gel. De asemenea, dacă este posibil, trebuie instalat un sistem pentru încălzirea centralei și a combustibilului.

surse:
 • Cum să dezghețați un motor diesel